Djuren

Café | Gårdsbutik | Öppen KRAV-gård | Boende | 5 km söder om Vimmerby

vinterbild
fire
fåren2020
gräslök
rosenbönor

Djuren i Ingebo

Generationers hävd och brukande har präglat de hagmarker som omger Ingebo. När familjen Lindelöf tog över en av gårdarna i Ingebo by 1994 hade hagmarkerna i byn legat för fäfot under flera år. Med hjälp av en liten motorsåg, många arbetstimmar och en växande fårbesättning samt EU:s ekonomiska stöd till det öppna landskapet har ca 50ha naturbetesmarker restaurerats.


Många mular håller nu markerna öppna och möjliggör för växter som jungfru marie nycklar, slåttergubbe, blåklocka och nattviol att visa sin blomsterprakt.  I byn finns för närvarande gotlandsfår, afrikanska dvärggetter, minigrisar, hästar, ankor, höns, kaniner, hundar och katter.


Fårbesättningen består av 80 tackor av Gotlandsras, varav några få är korsningar med Värmlandsfår. Produktionen är KRAV-certifierad. Kött, skinn och ullprodukter säljs i gårdens gårdsbutik.  Om våren föds många lamm här i Ingebo.


Katten Pelle och hans vänner Maja, Måns, Trisse och Sigge kan du få syn på lite då och då när de kommer tillbaka från sina äventyr i skogen. Pelle, som är den svartvita katten, är gårdens äldsta och mest pratsjuka huskat som tyvärr råkade ut för en olycka i december 2020 då han skadade käken och ena ögat men han återhämtade sig mirakulöst nog och vi har äran att få ha honom kvar hos oss ett tag till.


I maj 2013 släpptes boken om katten Pelle och hans vänner i Ingebo hagar. Boken kan du köpa för 50 kr i vår Gårdsbutik. Boken  går även köpa via Emma Jansson. Där hittar du också mer information om innehållet i boken.

Kontaktuppgifter

kristina@ingebohagar.se, 070-6583212


Följ oss i sociala medier: Facebook & Twitter

#ingebohagar #ingebo